Matti Rautaniemi

Matti Rautaniemi on tutkiva kirjoittaja ja suomentaja, joka paneutunut joogan käytäntöön, teoriaan ja historiaan jo vuosikymmenen ajan. Hänen kirjansa Erakkomajoista kuntosaleille – miten jooga valloitti maailman kertoo, miten muinaisesta askeettisesta harjoituksesta tuli globaali hyvinvointi-ilmiö.

Matti tekee parhaillaan Åbo Akademissa väitöskirjaa joogan historiasta Suomessa. Hän kirjoittaa joogalehti Anandaan ja juontaa joogaopettaja Miska Käpin kanssa Maailmanpuu-podcastia.

***************************

Mitä jokaisen tulisi tietää joogan historiasta?

LAUANTAI klo 16:30, paikka: Parvi

Sanotaan, että joogassa harjoitus on tärkeintä. Ennemmin tai myöhemmin joogan harjoittaja kuitenkin kohtaa käsitteitä, harjoituksia tai uskomuksia, jotka vaativat syvempää selvittelyä. Tällöin tarvitaan teoreettista ymmärrystä. Joogafilosofian klassikot ovat tärkeitä apuvälineitä jokaiselle joogille, mutta ne pysyvät mykkinä, ellei niitä tueta historiallisella ymmärryksellä.

Matti Rautaniemi paneutuu luennossaan siihen, mihin joogan historian tuntemusta tarvitaan, mitä jokaisen pitäisi siitä tietää ja miten harjoituksen ja historian oikea suhde voi viedä kohti tasapainoisempaa joogaharjoitusta.

***************************

Mitä jooga on? -paneelikeskustelu

LAUANTAI 25.2. klo 17:30, paikka: Parvi

Mistä joogassa pohjimmiltaan on kyse? Mitä sillä tavoitellaan ja miten sitä harjoitetaan? Miksi erilaisia joogamuotoja on niin paljon ja mikä niitä kaikkia yhdistää – vai yhdistääkö niitä yhtään mikään?

Jooganopettajat Ulla-Maija Rönkä (Suomen Joogaliitto), Mia Jokiniva (Villa Mandala), Miska Käppi (Shakta) sekä tutkija Matti Rautaniemi, tuovat erilaiset lähestymistapansa yhteen ja pyrkivät lähemmäs joogan syvintä olemusta. Pysyykö joogan ydin tavoittamattomissa vai paljastuuko se tämän keskustelun aikana? Tule ottamaan selvää! Paneeli Parvella lauantaina klo 17.30