Antti Heikinheimo

Olen Suomen joogaliiton opettajankoulutusohjelmasta valmistunut  jooganopettaja SJL. Koulutuksen aikana ja sen jälkeen olen täydentänyt koulutustani muun muassa Sarah Powersin, Tias Littlelen ja Simon Lown opettajakoulutusohjelmissa sekä Joogaliiton täydennyskoulutuksessa.  Kaksi ja puoli vuotta sitten aloitin kolmivuotisen pranayamaopettajakoulutuksen Intian Lonavalassa sijaitsevassa Kaivalyadhaman joogainstituutissa. Minulla on ollut päivittäinen oma harjoitus yli kymmenen vuoden ajan.

Näytteilleasettaja / Exhibitor: Suomen Joogaliitto ry

Luento: Pranayamaharjoituksen vaikutuksista

Luennolla kuvataan Pranayamaharjoituksen vaikutuksia klassisten joogatekstien ja nykyaikaisen tutkimustiedon valossa.

Joogasutran mukaan jooga on mielen toimintojen pysäyttämistä.  Voimme vaikuttaa mieleemme välillisesti hengityksen avulla. Hengitys onkin hienovaraista energiaa meissä, johon voimme suoraan vaikuttaa. Mieleen emme voi suoraan vaikuttaa. Pranayamaharjoitus on hengityksen säätelyä harjoituksessa. Klassiset joogatekstit kuvaavat Pranayamaharjoituksen monia positiivisia vaikutuksia. Oikein tehtynä sen sanotaan hiljentävän mielemme ja parantavan kaikki sairaudet. Virheellisesti tehtynä se tuottaa sairauksia.

Myös nykytiede tuottaa tietoa Pranayamaharjoituksen psykofyysistä vaikutuksista. Millaista vaikutuksia harjoituksella on?Miten olen ne kokenut omassa harjoituksessani? Mistä ne johtuvat?